Vogels en reptielen
Waarvoor kunt u bij ons terecht
- consult vogel of reptiel
- uitgebreid voedingsadvies
- ontlastingsonderzoek
- bloedonderzoek
- aankoopkeuring
- operaties
- röntgenfoto’s
Vogels
Voeding luistert bij vogels erg nauw. We geven u graag een goed advies over het voer dat u uw vogel het beste kunt geven. Wij weten uit ervaring dat veel ziekten bij vogels worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Ze eten voer afkomstig uit dierenwinkels. Dit voer wordt als ‘compleet’ aan de man gebracht, maar is dat vaak niet. Het bevat vaak niet de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen. Of ze bevatten te weinig of te veel van de juiste vitaminen. Problemen door verkeerd voer ontstaan meestal na een aantal jaren. U kunt dit vaak merken aan een verminderde conditie van de veren, slechtere rui of afwijkende ontlasting. Het is dan belangrijk om niet te lang te wachten en tijdig naar uw dierenarts te gaan. Wij raden u aan om uw vogels een complete pellet voeding te geven.
Reptielen
Voeding van reptielen verschilt per soort. Enkele zijn insecteneters (insectivoor,) andere planteneters (herbivoor) of alleseters (omnivoor). Het is belangrijk dat een eigenaar weet wat de natuurlijke voeding is van zijn reptiel. Vaak zijn de voedingsbronnen die aangeboden worden niet compleet. Als we kijken naar de insecten die in Nederland verkocht worden (voornamelijk krekels, sprinkhanen en meelwormen) is de calcium-fosforverhouding niet correct. Het is dan aan de eigenaar om dit te corrigeren door middel van voedingssupplementen en het zoeken naar verscheidene typen insecten. Daarnaast is het van belang gutloading toe te passen (voor het opvoeren van insecten zorgen dat er meer voeding, vitamine en mineralen in het darmkanaal van het insect zit). Een goed gebalanceerd dieet is gezonder dan een eenzijdig dieet (dit geld voor alle reptielen, niet alleen voor insectivoren).
Uv licht
Uv-licht is erg belangrijk voor veel van de in gevangen gehouden reptielen. Een groot aantal reptielen is sterk afhankelijk van uv-licht voor de aanmaak van vitamine D in de huid. De beste bron voor uv-licht en warmte is de zon, maar in Nederland is gedurende het grootste gedeelte van het jaaronvoldoende zon om reptielen te voorzien van de benodigde warmte en uv-licht. Wanneer er geen vervangende bron aangeboden wordt (in de vorm van lampen) voor warmte en uv-licht, ontstaan er problemen in de calcium opname in de darmen en daarmee problemen met de botten en spieren. Let wel op dat de lampen vaak na een half jaar tot een jaar (afhankelijk van de lamp) onvoldoende uv-licht geven ondanks dat het feit dat de lampen nog schijnen. Het is dus belangrijk om uv-lampen regelmatig te vervangen.
Warmte
Ook een juiste temperatuur voor uw reptiel is belangrijk voor de verwerking van voedsel en andere lichaamsfuncties. Reptielen zijn koudbloedig, wat inhoudt dat zij hun lichaamstemperatuur zelf niet in stand houden. Wij zullen dit dus voor de reptielen moeten doen, maar wel op een veilige manier. De meeste gebruikte methode is door middel van warmtelampen. Dit is een veilige manier mits de lampen afgeschermd zijn opdat het dier zich niet kan branden. Verbranding komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden reptielen. Berucht zijn de warmte stenen waarop een reptiel kan liggen. Deze raden wij dan ook af om als warmtebron te gebruiken.
U kunt bij ons terecht voor advies over het houden van reptielen. Ook bloedonderzoek, rontgenfoto’s en operaties behoren tot de mogelijkheden.
Mogelijkheden
Contact met ons opnemen
Wilt u direct een afspraak maken voor uw huisdier?
Bel ons op 010 – 420 66 66 (08.30- 20.30uur) of vul het formulier in.
Let op: Voor het maken van een afspraak binnen 24 uur verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. Wij werken op afspraak van maandag tot en met zaterdag.