CT-scan
Een CT (Computer Tomografie) scan gebruikt röntgenstralen en een computer om afbeeldingen te maken van doorsnedes van het lichaam. Een CT-onderzoek kan bestaan uit wel honderden beelden die weer omgezet kunnen worden naar onder andere een complete lengte doorsnede of zelfs een gedetailleerd 3D-beeld. Onlangs is de CT-specialist Tobias Schwartz uit Engeland bij ons langs geweest om de meest gedetailleerde beelden te krijgen met onze scanner, zodat we optimaal diagnostiek kunnen uitvoeren.
Hoe gaan wij te werk?
Voor een CT-scan moet de patiënt volledig stil liggen. Dat lukt bij huisdieren alleen maar door narcose toe te passen. De uitzonderingen hierop zijn knaagdieren, konijnen, vogels, benauwde of niet stabiele katten en kleine honden omdat zij in een soort ‘mousetrap’ gehouden kunnen worden. Met deze methode is geen narcose nodig en omzeilen we de risico’s hiervan.
Als uw huisdier slaapt dan wordt hij geïntubeerd, wat betekent dat er een buisje wordt geplaatst in de luchtpijp zodat we er zeker van zijn dat uw huisdier zuurstof krijgt en we de ademhaling kunnen monitoren tijdens de CT-scan. Daarnaast wordt er een braunule geplaatst in een voorpoot zodat we tijdens de scan indien nodig contrast vloeistof kunnen inbrengen om het vatenstelsel beter in beeld te krijgen en om een eventuele tumor aan te tonen.
Diezelfde dag kunnen wij de beelden beoordelen en aan u doorgeven. Een enkele keer komen we er niet zelf uit of we willen extra zekerheid. In deze gevallen sturen we de beelden door naar Engeland om deze te laten bekijken door een CT-specialist. Binnen drie dagen wordt er een volledig gedetailleerd verslag naar ons teruggestuurd.

Een CT scan van de buik van een hond waarin te zien is dat een van de bijnieren vergroot is. Dit beeld kan passen bij bijvoorbeeld Cushing.
Beter in beeld
Als een patiënt problemen had met een van de ellebogen of beide dan was het maken van röntgenfoto’s de vervolgstap om het gewricht te beoordelen op afwijkingen. Helaas kon er veel gemist worden, omdat meerdere botstructuren over elkaar heen vallen. Met een CT-scan is dit probleem verholpen, omdat het gehele gewricht op elk niveau goed bekeken kan worden. Op deze manier kan er overtuigend een juiste oorzaak worden gevonden. Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van de vier meest voorkomende elleboogaandoeningen bij de hond. Als er losse stukjes gevonden worden in het elleboog gewricht dan kan het een los processus coronoideus (LPC), los processus anconeus (LPA) of osteochondrose dissecans (OCD) zijn. De laatst veel voorkomende aandoening is incongruentie wat op de CT-beelden te zien is als een niet goed passend elleboog gewricht.

Een CT scan van een elleboog van een hond. Hierbij is te zien dat in het gewricht een los stukje bot ligt, ook wel LPC genoemd op die locatie.
Problemen in andere gewrichten kunnen zo ook aan het licht komen, bijvoorbeeld het kaakgewricht wat zeer moeilijk tot niet goed in beeld te krijgen is met röntgenfoto’s.
Doordat we de beelden ook in 3D kunnen bekijken geeft dit ons de mogelijkheid om onder andere tumoren in zicht te brengen om zo te achterhalen of het wel of niet operabel is. Als een tumor op zichzelf is, dus niet aan andere belangrijke structuren vastzit of erin groeit of aan/in een bloedvat zit dan is operatie een optie. Daarnaast kan een CT scan ook van veel betekenis zijn bij de tandheelkunde. Het gebit kan compleet in kaart worden gebracht zodat onder andere kieswortelontstekingen of tumoren van de kaak zichtbaar worden.
Mogelijkheden
Contact met ons opnemen
Wilt u direct een afspraak maken voor uw huisdier?
Bel ons op 010 – 420 66 66 (08.30- 20.30 uur) of vul het formulier in. Als u een voorkeur heeft voor een bepaalde dierenarts kunt u dat gerust doorgeven aan de assistente.
Let op: Voor het maken van een afspraak binnen 24 uur verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. Wij werken op afspraak van maandag tot en met zaterdag.