gebitsbehandeling onder narcose bij de kat

Opname

Als u uw kat brengt voor een gebitsbehandeling controleert de balie- assistente uw adresgegevens en telefoonnummer en vraagt ze of  de kat nuchter is. Uw kat wordt gewogen en in een eigen hokje geplaatst.

Nakijken en narcose

Als uw kat aan de beurt is, wordt hij helemaal nagekeken en beluistert de dierenarts zijn hart. Vervolgens krijgt uw kat een narcose-injectie in de spier of in een bloedvat in de poot. Op de foto rechts brengen we een braunule aan in het bloedvat. Door dit buisje dienen we narcosemiddelen direct in de bloedbaan toe. Als uw kat slaapt,brengen we een buisje in de luchtpijp aan,zodat we als het nodig is extra zuurstof kunnen geven. Aan dit buisje zit een klein ballonnetje dat we opblazen zodat er geen water in de luchtpijp loopt. Tijdens een narcose blijven de ogen open, dus brengen we oogdruppels aan om uitdroging te voorkomen. Uw kat wordt op een handdoek op een warmtematje gelegd zodat ze niet te veel afkoelt tijdens de behandeling.

 

De behandeling

Nu kunnen we beginnen met de tandheelkundige behandeling. Als eerste gaan we met een gaasje met mondspoelvloeistof over het gebit om de meeste bacteriën weg te halen. Daarna gaan we met een tang alle grove stukken tandsteen verwijderen. De fijne stukjes tandsteen en aanslag worden met een ultrasone tip verwijderd. Hierbij wordt veelvuldig met water gespoeld.

We controleren met een speciale tandheelkundige sonde iedere tand en kies en we kijken of er elementen uit moeten. Als we met de sonde meer dan 3 mm tussen kroon en tandvlees kunnen komen, is er kans op ontsteking en verliest de tand uiteindelijk zijn steun in de kaak. Extractie kan dan nodig zijn. Ook letten we op glazuurbeschadigingen. Bij katten is dit een vaak voorkomend probleem en naast beschadigingen van de kroon van de tand kunnen er ook wortels aangetast zijn. Dit is alleen goed te beoordelen op een röntgenfoto. Na het onderzoek met de tandheelkundige sonde zal de dierenarts vaak telefonisch contact met u opnemen om te bespreken wat de beste behandeling is voor uw kat.

Als er tanden of kiezen getrokken zijn, krijgt de kat een pijnstillende injectie en soms een antibioticuminjectie. Indien het nodig is geven we ook nog van beide middelen tabletten of een drankje mee. Ten slotte polijsten we de tanden en kiezen voor de finishing touch!

 

 

Bijkomen

We geven de kat een injectie om weer wakker te worden. Omdat een dier tijdens een narcose af kan koelen, neemt de assistente de temperatuur op. Zo nodig leggen we de kat op een warmtematje en geven we hemeen paar kruikjes. Als de kat wakker wordt, halen we het buisje uit de luchtpijp en bellen we u om te vertellen hoe het is gegaan en om af te spreken hoe laat de kat naar huis kan. In praktijk worden de meeste dieren 's ochtends gebracht en gaan ze in de loop van de middag of avond weer naar huis.

Nacontrole

We geven een brief mee naar huis waarin staat hoe u het gebit nu het beste schoon kan houden, waar u op moet letten. Na een maand mag u gratis op controle komen, dit hoort bij de gebitsbehandeling.

Heeft u nog vragen dan kunt u terecht bij dierenarts Irene van Andel.